Pályázat gyermekeknek "Nyomozz madárfajok után az irodalomban!" címmel

2012.03.24.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az "Athenaeum az interneten" című, TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025 számú projekt keretében pályázatot hirdet 3-6. osztályos tanulók számára

A pályázat célja, hogy a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet az állatvilág, azon belül is a madarak szépségére, kultúránkban betöltött szerepére, valamint hozzájáruljon az olvasáskultúra fejlesztéséhez. A mindenki által növénykertként ismert botanikus kertek, arborétumok számos állatfajnak is élőhelyei. Botanikus kertünkben igen nagy számban élnek madarak, melyek közül 62 fajról észleltük eddig jelenlétükön túl a fészkelést is.

A pályázatra 3.-6. osztályos tanulók alkotásait várjuk.
Feltételek:
A kiválasztott madárfaj legyen jelen a botanikus kertben (lásd: melléklet).
Egyéni tabló elkészítését várjuk, amely az alábbi részeket tartalmazza:
1. A madárfaj nevét tartalmazó verset, mondókát vagy más irodalmi művet (kézírással!). Novella, regény esetén az idézett szövegrészletet bővebb szövegkörnyezettel.
2. A madárfaj rövid, bemutató leírását (hol él, mi jellemzi, védett-e) a forrás pontos megjelölésével (szerző(k), könyv címe, kiadó, kiadás éve). A forrás megjelölését a készülő tablón a bemutató leírás alatt zárójelben kérjük feltüntetni.
3. Fényképet vagy kézzel készített rajzot a madárfajról.
Az A/3 méretű, egyoldalas tablókon a rajzokat és az esetleges díszítést színes ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel, temperával és egyéb színes technikákkal is el lehet készíteni, a (lehetőleg saját készítésű) fotók ragasztással rögzíthetők. A tabló összeállításához, szerkesztéséhez számítógépes technika felhasználása nem megengedett! Díjazni csak a feltételeknek teljes mértékben megfelelő munkákat tudjuk.

A pályázat hátoldalán a következő adatokat kérjük feltüntetni: név, életkor, elérhetőség (postai, telefon és/vagy e-mail cím, ahova az értesítést küldhetjük az eredményről) és az alkotás címe.
A pályázatokat el lehet küldeni postán az MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet címére (2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.) vagy át lehet adni személyesen a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert portáján. Kérjük, írják rá a borítékra: „Nyomozz madárfajok után az irodalomban!”
A pályázatok beérkezési határideje: 2012. május 31.

Értékelés, díjazás: A beérkezett pályázatokat két kategóriában fogjuk értékelni korcsoport szerint. Korcsoportonként az első öt legszebb, legötletesebb alkotás pályázója 2012. július 8.-án vasárnap két felnőtt kíséretében díjmentesen látogathat el a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe és gyermekfoglalkoztató programon vehet részt. A nyertes pályaműveket kiállítjuk. A beküldők pályázatait a szervezők nem küldik vissza.
Az eredmény 2012 júniusában megjelenik a www.botanikuskert.hu honlapon. A nyerteseket külön is értesítjük.

A pályázati kiírás és melléklete a csatolt fájlban látható

Forrás: http://www.botanikuskert.hu/node/473